Invalidusok (Invalides), Párizs látnivalók

Invalidusok (Invalides)

Invalidusok (Invalides)

Az Invalidusok, eredeti nevén a L'Hôtel national des Invalides egy 13 hektáron elterülő épületkomplexum, mely a francia hadtörténet szempontjából kiemelten fontos. Építését XIV. Lajos király rendelte el 1670, hogy a koros és beteg katonák számára veteránkórházként szolgáljon. Legjellegzetesebb épülete a királyi kápolna, nevén az Église du Dôme, mely a francia barokk stílusú építészet egyik legkiemelkedőbb terméke. A kápolnát eredetileg a római Szent Péter bazilikáról másolták, az épületet úgy helyezték el, hogy a cour d'honneur, a becsület udvara fölé magasodjon. A dóm belsejét Charles de La Fosse festő díszítette fel az űr egy barokkos ábrázolásával, munkáját 1705-ben fejezte be.

A létesítmény a francia történelem során sok jelentős esemény színhelye volt. 1789-ben a párizsi felkelők lerohanták a komplexumot, és a fegyvertárból számos ágyút és muskétát szereztek, amelyeket később a Bastille ostrománál használtak fel. 1840-ben itt temették el Napóleont, később pedig a Franciaországot a XIX. században politikailag megosztó Dreyfus-ügy több fontos mozzanatára is itt került sor.

Az épület egészen 1905-ig egyszerre szolgált veteránkórházként és tüzérségi múzeumként, ekkortól kezdve pedig elsősorban hadtörténeti múzeumként működik. Ugyanakkor néhány épületben még napjainkban is üzemel a veteránkórház, ahol mintegy száz egykori katona él.