Eiffel-torony, Párizs látnivalók

Eiffel-torony

Eiffel-torony

Az Eiffel torony gyakorlatilag egyet jelent Párizzsal. A legtöbb embernek rögtön ez ugrik be, ami nem csoda, hisz az Eiffel torony Párizs emblematikus jelképe, látnivalója.

Gyakorlatilag Párizs minden pontjáról látható a torony, ami kivalló tájékozódási pontot is ad.

Az Eiffel tornyot az 1889-es világkiállításra építette Gustave Eiffel, amit csak a kiállítás ideére terveztek, de végül nem bontották le, mert nagy közkedveltségnek örvendett.

1930-ig ez volt a a világ legmagasabb építménye a maga 300 méteres magasságával (amin még egy 24 méteres TV adó antenna is van).

A toronynak gigantikus méretei vannak, az éves karbantartáshoz csak festékből 10 tonna fogy az egyébként több, mint tízezer tonnás monstrumra. Összesen 12 ezer acéldarabból áll, amelyeket szegecsek tartanak össze.

Az építkezés picivel több mint 2 évig tartott, és mivel minden munkafázisnál szembekerültek az építők valamilyen kihívással, folyamatosan új találmányok születtek már az építésnél is.

1889 május 15-én nyitotta meg kapuit az Eiffel-torony, és az első fél évben több, mint 2 millióan látogatták meg.

A torony „történelme” meglehetősen viharos és zaklatott. Egyrészt folyamatosan, a mai napig megosztja a párizsiakat, többször is le akarták bontani. Az Eiffel toronyhoz kapcsolódik a világ egyik legnagyobb átverése, ugyanis Victor Lustig kétszer is megpróbálta eladni ócskavasként, amiből az első alkalommal sikerrel is járt.

A toronyról természetesen elképesztő kilátás nyílik Párizsra, ha itt jár feltétlenül menjen fel egészen a 3. szintig.