Champs-Élysées, Párizs látnivalók

Champs-Élysées

Champs-Élysées

A Champs-Élysées (ejtsd: Sanzelizé) Párizs egyik legjellegzetesebb látnivalója, a legismertebb sugárút.

A sugárúton számos étterem, kávézó luxus márkák boltjai, mozik találhatók. Leginkább a budapesti Andrássy úthoz lehet hasonlítani, főleg mivel a Champs-Élysées –n is végig vadgesztenye és platán fák vannak, de az Andrássy útnál sokkal hosszabb, szélesebb, nyüzsgőbb a Champs-Élysées.

A Champs-Élysées több fontos párizsi látnivalónak ad otthont, a sugárúton található a Diadalív és a Concorde tér is.

A sugárút neve az Elízium, vagy görögösen Élüszion szóból fakad, ami a boldogok mezejét, egy olyan túlvilági helyet jelent, ahol az Istenek kegyeltjei kapnak helyet. Az Elíziumbam élőknek nem volt gondjuk, bajuk, sohasem fáradtak el, nem voltak éhesek, szomjasak. Ez utóbbi kettő talán nem (mivel sok az étterem kávézó), de a fáradhatatlanság jellemző a Champs-Élysées-re, hiszen sosem alszik. De nem innen kapta a nevét.

A sugárút közel 2 km hosszú, és ez ad otthont minden évben a július 14-én megrendezésre kerülő Francia Nemzeti ünnepnek, ami az egyik legnagyobb katonai parádé, felvonulás.

Természetesen karácsonykor a Champs-Élysées –t is gyönyörűen feldíszítik, fényben úszik, és szilveszterkor is hatalmas utcabál van itt.

1975-től tradicionálisan itt ér véget a Tour de France.