Vencel tér, Prága látnivalók

Vencel tér

Vencel tér

Annak idején mikor IV. Károly uralma alatt a Vencel tér épült, még a lóvásár funkcióját töltötte be. Akkor, és azóta is sok történelmi esemény színhelyéül szolgált. Napjainkban formája és méretei alapján inkább egy forgalmas sugárútra hasonlít. A teret körbeölelő épületek többsége a XIX. és XX. században épült.

A tér névadójának Csehország védőszentjének, Szt. Vencelnek bronz lovas szobrát a tér felső részén találhatjuk, körötte Prága négy védőszentjével: Adalbert, Prokop, Ágnes és Ludmilla. Az államjelkép alkotója Josef Václav Myslbek 1912-ben. Érdekesség, hogy a szoborcsoportból Szent Adalbert szobrát 1924-ben avatták csak fel.

Nagy látványossága a tér déli részét keretező, Prága egyik legnevezetesebb épülete a XIX. században épült Nemzeti Múzeum. A téren állítottak emléket a kommunizmus áldozatainak egy dísztáblával. A közelben található még a Városháza és a Nemzeti Színház is.

Közkedvelt kereskedelmi és kulturális központ éttermeivel, kávézóival, kaszinóival, sokszínű boltjaival, filmszínházaival. Kellemes végigsétálni esténként ezen a nyüzsgő városrészen, élvezve a fények és látványos épületek nyújtotta romantikus hangulatot.

 

?!