Óvárosi Hídtorony, Prága látnivalók

Óvárosi Hídtorony

Óvárosi Hídtorony

Peter Parler tervezte az 1300-as évek végén azt az Európában szépségével egyedülálló gótikus Hídtornyot, amit megcsodálhatunk az Óvárost és a Kisoldalt összekötő Károly –híd óvárosi hídfőjén.

Felnézve, a lenyűgöző látványt nyújtó 64 méter magas toronyra, több szobrot is észrevehetünk rajta, illetve a kapu felett annak a tíz országnak a címerét ismerhetjük meg, amelyek VI. Károly és fia IV. Vencel uralmához tartoztak.

Az épület homlokzatának első emeletén kaptak helyet az építtetők szobrai: VI. Károly és fia IV. Vencel, középen Szent Vitussal. Felettük a második emeleten Szent Adalbert és Zsigmond császár látványa osztozik egy oroszlánszoborral.

Három szintjéről gyönyörű kilátás nyílik Prágára, azonban épülése idején inkább védelmi célokat szolgált, mint látványosságot. A háborúskodások miatt, amikor a híd felől támadt az ellenség, bizony alaposan lerombolta a homlokzat díszítését, így a látványos kőfaragványok inkább csak a keleti oldalon maradtak meg eredeti mivoltukban.

A ma is csodálatos látványt köszönhetjük részben Josef Mocker alapos restaurátori munkájának, amelyet 1878-ban végzett, és a pár évvel ezelőtt történt teljes körű restaulásnak.

 

?!