Mihulka lőportorony, Prága látnivalók

Mihulka lőportorony

Mihulka lőportorony

A Mihulka lőportorony igazi különlegesség Prágában. A torony 65 méter magas, ami óriásinak számít, ezért is hívták régen hegyi toronynak, de mivel később az 1600-as években lőporraktárnak használták, a lőportorony nevet kapta. Igazi élmény átsétálni alatta, hisz olyan, mintha egy kapu lenne, egy óriáskapu, ami a királyi úthoz vezet. Jelenleg múzeumként szolgál, viszont nagyon sokszor megsérült csaták és tűzvészek miatt, ezért sokszor újraépítettek. A legutóbbi felújítás a 20. század közepén történt, azóta használják múzeumként is.

A Mihulka lőportorony a Prágai vár része és egyben legmagasabb tornya. A vár csodálatos, nagyon hosszú, az óvárosban található egy nagy domb tetején. A torony metróval is megközelíthető, és a belépőjegy sem drága, ezért ha Prágában járunk, mindenképp látogassunk el a Prágai várba, ahol szemtanúi lehetünk a Mihulka lőportorony nevű építészeti csodának is.

A Mihulka lőportorony Jagelló László király tiszteletére épült, de később használták laboratóriumnak, lőporraktárnak és más célokra is. Jelenleg a toronyból van a legszebb kilátás az óvárosra, és a toronykapu alatt áthaladva érezhetjük magunkat igazán a középkorban.

A régi falak, emlékművek látványára átérezhetjük a kor eszméjét, stílusát, és ahogy egyre beljebb megyünk, olyan látvány tárul elénk, mint a gyerekkorunk meséskönyveiben leírt csodálatos kastély, ahol igazi királyok és hercegnők éltek.

 

?!