Loreta, Prága látnivalók

Loreta

Loreta

Egyedülálló templom Prágában

Ha egy idegen városban töltünk el néhány napot, természetesen megtekintjük a helyi látnivalókat, amihez hozzátartoznak a több száz éves templomok is. Ezek még azok számára is érdekes és lenyűgöző élményt nyújthatnak, akik egyébként nem vallásosak, ugyanis a legtöbb templom hihetetlenül Pazar építészeti megoldásokkal büszkélkedhet. Mind közül kiemelkedik azonban a Prágában található Loreta templom, ami egy Ancona mellett látható templom mása.

A Loreta templom építését 1526-ban kezdték meg, felszentelésére azonban több mint 100 évet kellett várni, ez végül 1631-ben történt meg. A templom ma is fontos zarándokhelynek számít, legnevezetesebb része a több mint 6000 gyémánttal kirakott szentségtartó. Ezt Bécsben készítették el az 1600-as évek végén. A Loreta látványosságai közé tartozik egy cédrusfából faragott Madonna-szobor is, és népszerű az óránként esedékes harangjáték is, amit 27 harang játszik.

A templom egész évben megtekinthető, azonban a téli hónapokban, szezonon kívül némileg rövidül a nyitva tartás. A Loretába belépőjegy váltásával lehet bejutni, ez felnőtteknek 130, diákoknak pedig 100 cseh koronába kerül. A templom a gyerekek számára is érdekes program lehet, különösen a gyémántokkal borított szentségtartó.

 

?!