Lőportorony, Prága látnivalók

Lőportorony

Lőportorony

Toronyban tárolták a lőport a csehek

Prága belvárosa olyan, mint egy véget nem érő, történelmi emlékeket felvonultató utazás: ennyi látnivaló egy helyen nem sok pontján látható a világnak. A prágai belváros nevezetességeinek fontos részét képezi a Lőportorony, cseh nevén a Prasná brána, ami a Reprezentációs ház mellett áll. A Reprezentációs ház az a palota, ahol 1918. október 28-án kikiáltották Csehszlovákia függetlenségét.

A Prasná brána, vagyis a Lőportorony egy 65 méter magas torony, ami tulajdonképpen a királyi út kapuja, amely út a az óvároson keresztül, a Károly-hídon át visz a várba. A torony 1475-ben épült Prága egyik eredeti városkapuja helyére, amit még a XI. században húztak fel. A nevét arról kapta, hogy az 1600-as években lőporraktárnak használták, eredetileg azonban hegyi torony volt a neve. A torony súlyosan megsérült 1757-ben, 1886-ra azonban újjáépítették, így továbbra is a város részét képezhette.

Ma is ugyanúgy, ugyanott áll a torony, mint ahol eredetileg megépítették, bár a város mérete azóta jócskán nagyobb lett. 1990-ben Prága legtöbb történelmi nevezetességét renoválták, ez alól a lőportorony sem volt kivétel, így ma felújított állapotban láthatják az érdeklődők, akik 75 cseh koronáért tekinthetik meg belülről, diákoknak azonban mindössze 50 koronát kell ezért fizetni. A torony csak a szezonban bejárható, november és március között zárva tart.

(a kép forrása: Flickr: FaceMePLS)

 

?!