Királyi Palota, Prága látnivalók

Királyi Palota

Királyi Palota

Ma is Prága büszkesége a palota

Prága csodás látnivalói közül az egyik legszebb kétségtelenül a palota, ezt mindenképpen nézzük meg, ha a cseh fővárosba látogatunk. A várhoz hasonlóan a prágai palota is egy román stílusú épülettel indult, majd az idők során a folyamatos bővítések hatására egy sokszínű stílusú, hatalmas komplexummá nőtte ki magát, ami egyedülálló látványt nyújt.

A napjainkban látható épület magját egy ősi román stílusú palota alkotja. Ezt még a Premysl-dinasztia idején építették, azonban később több uralkodó is bővítette. Végül Jagelló Ulászló volt az, aki jelentősen kiterjesztette az épület méretét a XV. században. Róla nevezték el az 1502-ben épített Ulászló-termet, ami akkoriban a legnagyobb boltíves áthidalású világi építmény címét birtokolta. Kétszáz évvel később az Ulászló-teremből már gyűlésterem lett, korábban viszont még lovagi tornákat is tartottak benne, valamint pompás ünnepélyeknek is otthont adott.

Bár a palota már csak egy történelmi emlék, máig Prága egyik legszebb és legnépszerűbb épülete. Ha itt járunk, mindenképpen csodáljuk meg a bejáratnál található óriási szobrokat és a mozdulatlanul álló őröket! A palota a várnegyed körtúrájának keretében is megtekinthető, számos egyéb látnivalóval együtt.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!