Károly-híd, Prága látnivalók

Károly-híd

Károly-híd

A ma ismert Károly-híd az első európai hidak egyike, ezért színes története messzire nyúlik vissza az időben. Pályafutását az első állandó fahídként kezdte a Moldva folyó felett, majd Thüringiai Judit, II. Ulászló felesége ajándékozta meg a népet a fahíd helyett egy kőhíddal - hogy megkedveltesse magát a prágaiakkal -, amit építtetőjéről Judit-hídnak neveztek el.

1342-ben tavaszi jeges árvíz rombolta le a hidat, ám alapjaiból új híd épült, amelyet Peter Parler tervezett. Az új híd alapkő letétele rendhagyó, mert annak időpontját percre pontosan tudjuk, ugyanis IV. Károly német-római császár, azt asztrológusok és zsidó kabbala tudósok számításaira bízta. Számításuk alapján az Oroszlán jegy, továbbá a 135797531 számsorból következett a 1357. szeptember 7-e, 5 óra 31 perc az esemény lebonyolítására. A köveket tartó cement, tejet és tojást is tartalmazott, ami szintén a jószerencsét szolgálta. Az Óvárost és a Kisoldalt összekötő Prágai vagy Kőhíd építése ennek ellenére is 45 éven keresztül tartott, így a munkálatokat 1402-ben fejezték be, de a nevét csak az 1870-ben kapta.

Mára, az 516 m hosszú mészkőből épült sétáló híd Prága egyik szimbólumává vált. Hírnevét hivatott erősíteni több látnivaló is, mint a hidat két oldalról ékesítő két gótikus torony, a szépséges aranyozott fakereszt és a 30, szenteket formázó barokk stílusú szobor. A szobrokat az erózió és a rongálások miatt többször cserélték már.

Nem maradhat el a misztikum egy ilyen régi híd esetében. Úgy tartják, hogy ha valaki megérinti egyszerre az öt ujjával azt a sárgaréz kereszten lévő öt csillagot, amely a híd korlátján található, teljesül egy titkos vágya. Napjainkban a híd gyakran szolgál rendezvények, vásárok színhelyéül.

 

?!