Daliborka torony, Prága látnivalók

Daliborka torony

Daliborka torony

Középkori börtön Prágában

Prágában járva rengeteg olyan látnivaló tárul a szemünk elé, amiket nem lehet kihagyni. Az egyik ilyen a Daliborka torony, ami a maga történelmével és ódon falaival egyszerre lenyűgöző és hátborzongató látvány.

A Daliborka torony 1496-ban épült és egészen a XVIII. századig börtönként működött, ez magyarázza az ódon kinézetet. Az eredeti tervek szerint csak bűnös nemeseket zártak volna a toronyba, de később már mindenféle rangú foglyok raboskodtak itt. A torony neve onnan ered, hogy első rabját Dalibornak hívták. A legenda szerint Dalibor hegedüléssel szórakoztatta magát, míg a kivégzésére várt, játéka pedig tömegeket vonzott a börtön köré. A fogoly bűne az volt, hogy menedéket adott egy körözött jobbágynak.

A torony eredetileg magasabb volt annál, mint ahogyan jelenleg láthatjuk, de egy tűzvész következtében egy része elpusztult, így most csak öt emeletes. A Daliborka toronyba a turisták megtekinthetnek több kínzóeszközt, és egy korabeli cellát is, ami alapján nem nehéz elképzelni, hogyan éltek a rabok a börtönben. A torony meglátogatható önállóan is, de körtúrákat is szerveznek, melynek során egyéb látnivalók is megtekinthetők, attól függően, hogy a kis vagy a nagy körtúrát választottuk.

(a kép forrása: Flickr: ginkgocz)

 

?!