Arany utcácska, Prága látnivalók

Arany utcácska

Arany utcácska

Számos hely létezik a Földön, ahová, ha tehetjük, el kell menni legalább egyszer életünkben, az egyik ilyen kétségtelenül Prága. A cseh fővárosban egy országnyi látnivalót tekinthetünk meg, rengeteg olyan nevezetes hely és történelmi emlék található itt meg, amit sehol máshol nem láthatunk. Az egyik ilyen prágai nevezetesség az Arany utcácska, cseh nevén a Zlatá Ulicka, amihez fogható utcát aligha találunk máshol.

Az Arany utcácska a legkisebb a városban, apró, színes épületek jellemzik, amik egyedülálló képet kölcsönöznek az utcának, ahol ma szuvenírárusok várják a turistákat. A házak olyan valószínűtlenül kicsik, mintha törpéknek épültek volna. Az utca eredete tisztázatlan, két legenda tartja magát a létrejöttével kapcsolatban. Az egyik szerint II. Rudolf idejében alkimisták éltek az utcában, akiknek az volt a feladatuk, hogy jöjjenek rá, hogyan kell aranyat csinálni. A másik történet arról szól, hogy a XIX. században élt itt egy férfi, aki varázsolni próbált, majd egyszer, egy robbanásban meghalt, és aranyröggel a kezében találtak rá – lehetséges, hogy ő rájött, hogyan kell aranyat előállítani.

Az Arany utcácska arról is híre, hogy a 22-es számú házban élt Franz Kafka, az ő háza miatt is sokan keresik fel az utcát.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!