Westminster Palace, London látnivalók

Westminster Palace

Westminster Palace

A Westminster-palota az angol parlament világhíres épülete a Temze partján, melyben az Egyesült királyság törvényhozásának alsó- és felsőháza – a Lordok Háza és a Képviselőház – ülésezik. A jelenlegi palota az 1834-ben leégett, azonos nevű, napjainkban Old Palace néven emlegetett épület helyére épült. Az Old Palace előtt is állt már itt királyi palota, melyet még a XI. században alapítottak. Ez egészen 1512-ig királyi székhelyként szolgált, ekkor ezt is tűzvész rombolta le.

Az Old Palace-ból kevés élte túl a pusztítást, ezeket a részeket később az Ékszertorony kivételével belefoglalták az új épületbe is. A jelenlegi hatalmas épület főhomlokzatának felhúzását csak a Temze egy részének feltöltésével tudták megoldani. A palotát Charles Barry és Augustin W. N. Pugin építészek közösen tervezték meg. Az 1840-ben megkezdett építkezés sokáig húzódott és nagyon költséges volt, a belső díszítés befejezése egészen a XX. századig húzódott. Maga a palota végül harminc évnyi munka után készült el.

A Westminster-palota az Egyesült Királyság egyik legismertebb, ikonikus épülete, valamint politikai életének középpontja. Elsősorban óratornyáról, a Big Benről ismert, amely világszerte Nagy-Britannia legismertebb szimbóluma. 1970-ben nyilvánították elsőrendű műemlékké, 1987 óta pedig a Világörökség része.

 

?!