Westminster Abbey, London látnivalók

Westminster Abbey

Westminster Abbey

A westminsteri apátság London egyik legjelentősebb műemléke. A gótikus épület mind építészetileg, mind történelmileg kiemelkedő jelentőségű.

A teljes, hivatalos nevén westminsteri Szent Péter társaskáptalani templomnak nevezett épület hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye. Nevét arról a városrészben kapta, melyben áll. Helyén korábban egy 750 körül alapított bencés apátság állt, az új apátságot Hitvalló Edward király alapította. Az építkezés 1045 és 1065 között zajlott, a király a templom felszentelését követő napokban halt meg. 1161-es szentté avatása után itt helyezték végső nyughelyére. A jelenlegi gótikus templomot 1245-ben III. Henrik kezdte el építtetni. Az évszázadok során számos helyen kiegészítették az épületet, így a gótika mindhárom korszakának jegyei megtalálhatóak benne.

V. és VIII. Edward királyok kivételével Hódító Vilmos óta valamennyi angol királyt itt koronázták meg.

Az apátság hajójában számos ismert tudós, költő, katona, tudós, politikus és művész sírja található meg. Itt nyugszik többek között Livingstone Afrika-kutató, Neville Chamberlaine miniszterelnök, Chaucer, Tennyson, Longfellow és más költők és írók, valamint Isaac Newton, Michael Faraday, Lord Kelvin és Ernest Rutherford tudósok. Emellett emlékművek állnak itt például Shakespeare, Milton, Burns és Rudyard Kipling neveivel.

 

?!