Trafalgar Square, London látnivalók

Trafalgar Square

Trafalgar Square

A Trafalgar tér a brit főváros egyik leghíresebb köztere, mely Nelson admirális 1085-ös, Napóleon flottája felett aratott trafalgari győzelmének állít emléket, ahol maga is halálos sebet kapott.

A közepén található a mintegy 52 méter magas Nelson-emlékoszlop, amelyet az órkori római Mars Ultor templom egyik korinthoszi oszlopának mintájára alkottak meg. Maga az emlékoszlop 46 méter magas, ennek tetején található egy 5,5 méteres szobor, mely a kardjára támaszkodó Nelson admirálist formázza meg. Az oszlop négyszögletes talapzatát az admirális életének fontos pillanatait ábrázoló domborművek borítják. Az oszlopot 1840-ben emelték a tér közepén, a szobrot pedig három év múlva helyezték a tetejére. 1868-ban az obeliszk formájának ellensúlyozására négy bronzoroszlánt helyeztek el a talapzat négy sarkán.

A tér London egyik jelképe, az emlékoszlop a város számos pontjáról jól látható. Október 21-én, a trafalgari csata évfordulóján a brit hazafiak minden évben itt emlékeznek meg az admirális győzelméről.

A teret számos híres épület veszi körül. Itt található a National Gallery, több nagykövetség és a St. Martin-in-the-Fields templom is. A tér bejárata a Charing Cross nevű kisebb térnél, az ugyanezt a nevet viselő pályaudvar közelében, egyben ez a Trafalgar Square-hez legközelebbi megálló is.

 

?!