Tower Bridge, London látnivalók

Tower Bridge

Tower Bridge

A Tower híd London és egész Nagy-Britannia egyik legjobban ismert épülete, amely mára az ország és a város jelképévé vált. A híd a Temze folyó felett átívelve köti össze a főváros északi és déli városrészeit.

Megépítése a XIX. században a megnövekedett fogalom miatt vált szükségessé. Kellett egy, a tengerhez közeli kapcsolódási pont a két városrész között, a parlament azonban a tengeri közlekedés kiemelt fontossága miatt kikötötte, hogy a hídnak képesnek kell lennie a nagyobb tengeri hajók elengedésére is – ezért épült a híd felnyithatóra.

Nevét a közelben található londoni Towerről kapta, amelyről neogótikus stílusú tornyait is mintázták. Az építkezés 1886-ban kezdődött és nyolc évig tartott. Bár a híd szerkezetét többször próbálták már modernizálni, gyakorlatilag csak a hidraulikát cserélték le. A Tower Bridge-t az 1980-as években nyilvánították műemlékké.

A híd összesen közel 250 méter hosszú, két jellegzetes tornya 61 méterre magasodik a Temze fölé. A tornyokat felül két vízszintes gyaloghíd kapcsolja össze 41 méter magasságban, amelyek segítségével a gyalogos forgalom akkor is zavartalan lehet, amikor a híd felnyitott állapotban van. A híd jelenlegi színeit 1977-ben kapta meg, amikor is II. Erzsébet brit királynő ezüstjubileumának tiszteletére piros-fehér-kékre festették a korábbi zöldeskék árnyalat helyett.

 

?!