Big Ben, London látnivalók

Big Ben

Big Ben

A Londoni Parlament épületét, illetve az óratornyot együttesen hívják a londoniak Big Ben-nek. Az igazság, amit sokan talán nem tudnak, hogy a Big Ben az az óratorony harangja, ami közel 14 tonnán nyom. Akárhogy is van, a Big Ben London egyik jelképe és talán a legismertebb londoni látnivaló.

A Big Ben talán éjszaka a leglátványosabb, amikor a mind a négy oldalán lévó óra meg van világítva. Az órák 7 méter magasak és közel 50 m2-esek, az órák nagymutatói pedig 4,26 méteresek. Az óra fölött lévő speciális lámpa jelzi, ha a Londoni Parlament ülésezik.

A Big Bent azután építették meg, hogy a Westminster Palace 1834 leégése után újraépítették a parlamentet. Az óra előszr 1859 május 31-én szólalt meg, igaz 2 hónappal később a harang megrepedt, így ezután kisebb kalapácsokat szereltek be.

Maga a Big Ben név pontosan nem tudni honnan ered, két teória, monda kering a Big Ben név körül:

- Az egyik, hogy Sir Benjamin Hall után kapta a nevét, aki az első munkaügyi miniszter volt. Hatalmas termete, és barátságos viselkedése miatt hívták őt Big Ben-nek.
- A másik, hogy egy nehéz súlyú bokszolóról Benjamin Caunt-ról kapta a nevét, akit Big Ben-nek hívtak és gyakran adományozott, így elég népszerű volt.

A Big Ben a turista közönség előtt nem áll nyitva, maximum a miniszterelnöknek írt pályázat útján lehet bejutni.

 

?!