Wall Street, New York látnivalók

Wall Street

Wall Street

A Wall Street a világ egyik leghíresebb utcája, amely New York szívében, a Broadwaytől az East Rivernél futó South Streetig fut, nyolc háztömbön keresztül. Napjainkban a Wall Street már jelképpé vált, a tőzsdepiac, a pénzügyi világ szimbólumává. Itt található – bár bejárata nem innen nyílik – a New York-i értéktőzsde, illetve számos nagynevű bank székhelye is, valamint sok előkelő lakóépületet is itt találunk.

Az utca helyén eredetileg egy, a holland telepesek által az angolok ellen emelt fal állt, a legenda szerint a Wall Street erről kapta nevét. Ez azonban nem teljesen igaz. A fal mellett futó utcát ugyanis a hollandok De Waal Straatnak nevezték, azaz Vallon utcának. Amikor a város az angolok kezére került, a fal és az eredeti név hasonlósága miatt nevezték át Wall Streetre.

Az utca régóta a kereskedelem elsőszámú színhelye a városban, az évszádok alatt itt üzemelt az első piac, egy rabszolgapiac és a kakaótőzsde is. A helybéli kereskedők a XVIII. században az itt található platánfa alatt találkoztak egymással, hogy üzleteket kössenek, és itt kötötték meg a Buttonwood Agreementet is, amely megalapozta a későbbi értéktőzsdét. 1835-ben a nagy New York-i tűzvész az utca nagy részét is megsemmisítette, a korszak gazdasági virágzásának hála azonban az újjáépítés gyorsan végbement. Jelentősége a XX. században csak tovább növekedett, bankok, biztosítótársaságok garmadája épített itt hatalmas székházakat magának.

Innen indult ki az 1929-es nagy gazdasági világválság is, mely évtizedekre hatással volt a világgazdaságra és a geopolitikára. Az építkezések ezután lelassultak, a század hátralévő részében néhány toronyházzal gyarapodott csak az utca.

Mivel a Wall Street gyakorlatilag egymaga szimbolizálja a pénzügyi világot, a tőzsdét, a kereskedelmet, évente sok millió látogatót vonz.

 

?!