Times Square, New York látnivalók

Times Square

Times Square

A Times Square a manhattani városrész középpontja, ahol számtalan New York-i és külföldi fordul meg minden évben az itt található világhíres éttermeket, bevásárlóközpontokat, színházakat látogatva.

A teret 1904-től kezdve nevezik Times Square-nek. Nevét magáról a New York Times lapról kapta, amely ekkor költözött a tér mellett található új építésű felhőkarcolóba. Arról is Adolph S. Ochs akkori kiadó győzte meg a polgármestert, hogy létesítsen itt metróállomást. Az átnevezés után mindössze három héttel megjelent a téren az első elektromossággal működtetett hirdetőtábla is. Bár az újság azóta más helyre költözött, az épület, a One Times Square még ma is híres, szilveszterkor innen engedik le a jellegzetes, óriási kristálygömböt.

A város terjeszkedésével a tér is egyre híresebbé vált, a század elején már a színházak, koncerttermek és előkelő hotelek jellemezték. A '30-as évektől, a gazdasági válságtól kezdve aztán egészen a '90-es évekig elveszítette jó hírét, veszélyes, züllött környékként tartották számon, ahol az ember lépten-nyomon sztriptízbárokba, szexshopokba botlott. A tér és környékének megtisztítása Rudolph Giuliani polgármester nevéhez fűződik, aki igyekezett vonzó turistacélponttá varázsolni azt.

Napjainkban a Times Square a város egyik legismertebb helyszíne, a téren található számtalan fényreklám már ikonikussá vált, a Broadway színházai pedig világhíresek. A New York-iak hagyományosan óriási, milliós újévi bulikat rendeznek itt, amelyen minden évben turisták tízezrei vesznek részt.

 

?!