Szabadság-szobor, New York látnivalók

Szabadság-szobor

Szabadság-szobor

A Szabadság-szobor nem csak New York, de az egész Egyesült Államok legfontosabb jelképe is. A 93 méter magas, hatalmas bronzszobor Liberty Island kis szigetén, a város óceán felőli bejárata előtt áll, így ez az első, amelyet az ide megérkező hajósok megpillantanak.

A szobrot Fréderic Auguste Bartholdi álmodta meg, belső szerkezetének tervezéséért pedig maga Gustave Eiffel felelt. A nagyszabású alkotást Franciaország adományozta az Egyesült Államoknak. A szándék szerint a függetlenségi nyilatkozat aláírásának századik évfordulójára szánták, nem utolsósorban a harmadik francia köztársaság megszilárdítását célzó, belpolitikai állásfoglalásként. A szobor feje végül 1878-ra készült el, amelyet a párizsi világkiállításon mutattak be. A teljes szobor végül 1884-ben készült el, az Isere fregatt egy évvel később érkezett meg vele New York-ba. Összeállításával végül 1886-ban végeztek, tíz évvel a centenárium után.

A szobor napjainkban az egyik legnépszerűbb turistalátványosság az országban. Jelenleg a belseje is látogatható, a koronában lévő kilátót 2009-ben nyitották meg újra, mivel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után lezárták a nagyközönség elől. A látogatók száma ugyanakkor erősen korlátozott.

A szobor történetének van magyar vonatkozása is: az 1956-os forradalom idején egy maroknyi magyar emigráns „STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY” („Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot”) feliratú molinót helyezett el a talapzatán, a szobor tetejére pedig egy hét méteres magyar zászlót tűztek ki egy kisebb amerikai lobogóval együtt. A zászlók fél óráig loboghattak a szobor tetején, az esemény híre pedig bejárta a világsajtót.

 

?!