SoHo kerület, New York látnivalók

SoHo kerület

SoHo kerület

A SoHo New York City egyik városrésze, mely elsősorban az itt található galériákról, kulturális központokról, valamint a rengeteg üzletről, butikról és bevásárlóközpontról híres.

Neve a South of Houston Street kifejezésből származik, mely azt jelenti, hogy a kerület a Houston Streettől délre fekszik, emellett pedig utal a londoni Soho kerületre is. A név rövidítésének módja később mintául szolgált más, újonnan létrejövő városrészek számára is, mint például a TriBeCa („TRIangle BElow CAnal Street”) és a Nolita („NOrth of Little ITAly”).

A kerület eredetileg egyszerű, kisvárosias település volt, a XIX. században azonban nagy lendülettel kezdetét vette az iparosodás, ezzel megváltoztatva a városképet is. Ekkor alakult ki a SoHo mindmáig jellegzetes öntöttvas építészete. Ilyen stílusú épületekből még napjainkban is itt található a világon a legtöbb egy helyen. A kerületet egészen a hatvanas évekig a Hell's Hundred Acres néven emlegették, mellyel arra utaltak, hogy a SoHo nappal üzletek, autószerelők, üzemek és parkolók nyüzsgő ipari rengetege volt, míg éjszaka szinte teljesen kiüresedett. A művészek a hatvanas évektől kezdve kezdték benépesíteni, megteremtve itt a később híressé vált kulturális életet. A kiüresedett raktárakból és gyárakból sok helyen loftlakások, galériák, kiállítótermek, éttermek váltak.

A SoHo napjainkban a New York-i városkép megőrzendőnek nyilvánított, szerves része, amelyet évente turisták milliói látogatnak a gazdag kultúra és a számtalan bevásárlási lehetőség miatt.

 

?!