Rockefeller Center, New York látnivalók

Rockefeller Center

Rockefeller Center

A Rockefeller Center egy 19 irodaépületből álló komplexum New Yorkban, amelyet a Rockefeller család építtetett. 1987-ben történelmi műemlékké nyilvánították.

A központot John D. Rockefeller Jr. után nevezték el, aki megkezdte a területen annak kialakítását. Az eredeti terv szerint az korában a Columbia Egyetem tulajdonában álló telken operaházat építtetett volna a Metropolitan Opera számára, ám az 1929-es gazdasági válság miatt megváltoztatta elhatározását. Rockefeller végül a Metropolitan nélkül, egymaga vágott bele a vállalkozásba, amely a modern idők legnagyobb építészeti beruházásává nőtte ki magát. Az eredeti 14, art-deco stílusú épület felhúzása 1930-ban kezdődött meg és 1939-ig tartott. A munkálatokat összesen több mint 40 ezer ember végezte. Rockefeller maga eredetileg nem akarta, hogy a központ a család nevét viselje, végül azonban meggyőzték azzal, hogy ez segíthet látogatókat vonzani a komplexumba. A '60-as években újabb négy torony, később pedig a Lehman Brothers Building kapott itt helyet.

A világháború alatt itt működött az Egyesült Királyság hírszerzésének amerikai központja. Később itt épült meg a Radio City Music Hall világhíres koncertterem és a GE Building is, amely a Rockefeller Center központi épülete. Utóbbi az az épület, melynek építésekor a világhíres „Ebédidő a felhőkarcolón” kép készült. A központot számos műalkotás díszíti, ez az egyik utolsó építészeti beruházás, melyet kezdettől fogva átgondolt művészeti koncepcióval együtt valósítottak meg. A központ napjainkban kedvelt turistacélpont a művészeti alkotások és az ikonikus toronyházak miatt.

 

?!