Guggenheim Múzeum, New York látnivalók

Guggenheim Múzeum

Guggenheim Múzeum

A Solomon R. Guggenheim Múzeum, melyet általában egyszerűen csak Gugganheimként emlegetnek, egy világszerte híres New York-i múzeum, amely a Manhattent kettészelő Ötödik sugárút mentén található. Megnyitására 1959-ben került sor, ekkorra ide gyűjtötték össze a múzeum által korábban bérelt épületekből a teljes gyűjteményt. Alapítása 1939-ben történt a Solomon R. Guggenheim Alapítvány által, akik eredetileg az absztrakt festmények múzeumának szánták.

Tervezője, Frank Lloyd Wright kifejezetten úgy tervezte meg az épületet, hogy az „a szellem templomaként” szolgáljon. A szakemberek szerint ez a XX. század egyik legjelentősebb építészeti remekműve, amelyet az Egyesült Államokban műemlékként tartanak számon. Bár manapság az egyöntetű vélemény szerint kivételes épületről van szó, elkészültekor természetesen azonnal megosztotta a kritikusokat. Sokan ugyanakkor csakis azért emeltek szót ellene, mert az épület maga elvonja a figyelmet a benne található műalkotásokról.

Mivel az épület belsejének nagy részét egy spirális rámpa képezi, sokáig problémát jelentett a festmények megfelelő kiállítása, nem is beszélve a szobrokról, melyek számára kevés hely akadt.

Az épületet az ezredfordulót követően kétszer is renoválták, így napjainkban teljes pompájában tekinthető meg. Fennállásának évtizedei alatt nagy popkultúrális jelentőségre tett szert, számtalan filmben és sorozatban jelent meg, a New York Times pedig többször is szerepeltette címlapján és képregényeiben.

A múzeum gyűjteménye igen gazdag, többek között olyan világhírű művészek alkotásai találhatóak itt meg, mint Paul Gauguin, Edouard Manet, Camille Pissarro, Vincent van Gogh, illetve Pablo Picasso 32 műve is.

(a kép forrása: ahisgett)

 

?!