Greenwich Village, New York látnivalók

Greenwich Village

Greenwich Village

Greenwich Village New York egyik városrésze, melynek gazdag története és egyedi megjelenése minden évben számtalan látogatót vonz.

A keleten a Broadway, nyugaton a Hudson folyó által határolt városrész már csak azért is elüt a szokásos New York-i városképtől, mert az 1811-es városrendezési tervnek köszönhetően megtarthatta kisvárosias hangulatát. Többek között ezért is a New York-iak sokszor egyszerűen a „the Village” néven utalnak rá. Az itteni utcák nagy része keskeny, kanyargós és változatos szögekben húzódnak, ellentétben a város sakktáblaszerű elrendezésével. Az utcákat itt nem is számokkal jelölik, ahogyan az például Manhattanben elterjedt, hanem a hagyományos módon nevezik el. Még azon utcák sem mindig illeszkednek az elrendezésbe, amelyeket már valamiért számmal jelölnek.

Greenwich Village nagy része, mintegy ötven háztömb műemlékké lett nyilvánítva, tilos az új típusú épületek felhúzása, a beruházóknak még a renoválások során is szigorúan meg kell őrizniük a Village hagyományos városképét.

A városrész története igen gazdag, ám mégis arról a leghíresebb, hogy az '50-es években innen indult ki a beat-kultúra. Ebben az időben számtalan művész, író, zenész, költő és diák költözött ide, az új kulturális mozgalom fellegvárává vált. Később itt hozták létre az Off-Off-Broadwayt is, amely a hagyományos, kereskedelmi színházmodell elutasítására alapul. A Village kulturális, zenei, színházi élete a huszadik század közepe óta változatlanul pezsgő, és itt tartják az Egyesült Államok legnagyobb Halloween-partyját is minden évben, átlagosan kétmillió résztvevővel.

 

?!