Fifth Avenue, New York látnivalók

Fifth Avenue

Fifth Avenue

Az Ötödik sugárút, eredeti nevén a Fifth Avenue New York egyik fő útvonala, ütőere, mely Manhattan szigetét szeli ketté. A Washington Square Park északi oldalától egészen Bronxig fut, keresztül Greenwich Village-en, a Midtownon, az Upper East Side-on és Harlemen. Ez a manhattani utcák számozásának kiinduló pontja, tőle keletre és nyugatra emelkednek a számozott utcák, illetve maguk a házszámok is.

A Fifth Avenue New York számos történelmi épülete mellett elhalad, ezért népszerű turistaútvonal. Mivel az sugárút egyirányú, rajta csak déli irányban lehet végighaladni autóval. Ennek során láthatjuk például az Empire State Buildinget, a Rockefeller Center hatalmas komplexumát, a Szent Patrik-székesegyházat, illetve rengeteg múzeumot, többek között a világhíres Metropolitant és a Guggenheimet is.

A Fifth Avenue számtalan boltnak, üzletnek is otthont ad, egyes részei nagyon előkelőnek számítanak. Ez elsősorban a Rockefeller Center és az Empire State Building közötti útszakaszra igaz, ahol óriási divatházak, szalonok, üzletek helyezkednek el nagy számban. Az itt található lakások is igen drágák. A Central Parkra néző, Ötödik úton található lakásokat a világ legdrágábbjai között tartják számon.

A sugárút gyakran otthont ad különböző parádéknak, utcai felvonulásoknak is, amelyek egyedülálló látványosságot jelentenek az ide látogatók számára.

 

?!