Central Park, New York látnivalók

Central Park

Central Park

A világ egyik leghíresebb parkja, a Central Park Manhattan szívében található. A közel 3,5 négyzetkilométeren elterülő zöldterület teljesen mesterséges, bár a gondos tervezésnek hála nagyrészt természetesnek tűnik. New York egyik legismertebb helyszíne, többek között azért, mert számtalan film és tévésorozat választotta helyszínéül.

A park létesítésére először a XIX. század közepe táján merült fel az igény, Manhattan népességének megnövekedésével együtt. Az állami kormányzat 1853-ban megvásárolta a terület nagy részét, amelyen a park ma is áll, és sétányokat, ligeteket, tavakat, állatkertet alakított ki rajta. Befejezésére végül 1973-ban került sor. Talaját egyébként, hogy a növények megfelelően megtelepedhessenek, New Jersey-ből szállították át.

A XX. század első felében a városvezetés nem sokat törődött a parkkal, hagyta azt lepusztulni, a '30-as években azonban megváltozott a hozzáállás, és nekiálltak a Central Park rendbetételének. A fákat, a gyepet újraültették, a hidakat kijavították, az utakat megtisztították, mindehhez pedig többek között a New Dealből is szereztek forrásokat. Később, a '60-as és '80-as évek között a park ismét lepusztult, a század végén azonban a város önkéntesek segítségét igénybe véve tisztította meg nagy részét, és igyekeztek az akkor híresen rossz közbiztonságot is megerősíteni.

Mára a közbiztonság jelentősen javult, a park külön rendőrségi körzetnek számít és saját polgárőrsége is van, így rossz hírneve inkább csak a múlt maradványa. 2005-ben száznál is kevesebb bűneset történt itt, miközben 25 millióan látogatták meg a parkot.

Napjainkban a parkot folyamatosan karban tartják, az erre néző, Ötödik sugárúton található lakások a legdrágábbak között vannak a városban. Számos látványosság található a közelében, mint például a Metropolitan és Guggenheim múzeumok. Működik itt konflisállomás is, hatalmas rétjei pedig a sportolók, romantikázó párok és kikapcsolódásra vágyók kedvelt találkozóhelyei.

 

?!