Brooklyn híd, New York látnivalók

Brooklyn híd

Brooklyn híd

A Brooklyn híd a világ első acélkábeles függőhídja, egyben az Egyesült Államok egyik legidősebb függőhídja, amely Brooklynt köti össze Manhattan szigetével. Eredeti, teljes neve a New York and Brooklyn Bridge, de XX. század elején gyakran emlegették East River Bridge-ként is. Hivatalos nevét csak 1915-ben kapta meg.

Építésének története meglehetősen tragikus. Első tervezője, John Augustus Roebling már a terepszemle során olyan sérüléseket szenvedett, amelyek miatt amputálni kellett lábujjait, néhány héttel pedig tetanuszmérgezésben elhunyt. Helyére kinevezett fia, Washington Roebling nem sokkal az építkezés megkezdése után, 1870-ben keszonmérgezést kapott, amely részlegesen lebénította. A keszonokban a rettenetes munkakörülmények, a tüzek, robbanások és a keszonbetegség 27 munkás életét követelték. Washington után felesége, Emily Warren Roebling vette át a feladatot.

A híd építésekor az aerodinamikai szempontokat nem vették figyelembe, ugyanakkor John Augustus Roebling hatszor erősebbre tervezte a hidat, mint egyébként szükséges lett volna, ennek köszönhetően áll rendületlenül a mai napig. 1883-as megnyitását követően mindössze egy héttel a hídon tartózkodó tömegben elterjedt, hogy az le fog szakadni, a pánikban pedig 12 embert tapostak halálra. A kétségek eloszlatására egy évvel később P. T. Barnum cirkusztulajdonos 21 elefántot vezetett át a hídon.

Megnyitása óta New York egyik ikonikus építményévé, jelképévé vált. Napjainkban nemzeti történeti és mérnöki műemléknek számít, a városba látogatók egyik kedvelt célpontja. 1903-ig ez volt az Egyesült Államok leghosszabb hídja. A híd világszerte ismert, nagyrészt azért, mert megszámlálhatatlan New Yorkban játszódó film és tévésorozat mutatta már be.

 

?!