Bronx Zoo, New York látnivalók

Bronx Zoo

Bronx Zoo

A Bronxi Állatkert a világ egyik legnagyobb városi állatkertje. A Bronx Parkban elterülő intézményben mintegy 650 különféle állatfaj több mint négyezer egyede él, amelyeket a világ minden tájáról gyűjtöttek be, s közöttük számos veszélyeztetett faj található. A parkokat, kifutókat, rekonstruált természetes élőhelyeket magába foglaló állatkert 107 hektáron terül el, a Bronx folyó is átszeli.

A telek eredetileg a Fordham Egyetem tulajdonában állt, ők azonban a XIX. század végén mindössze 1000 dollárért eladták azt New York városának azzal a kitétellel, hogy állatkertet és parkot létesítenek rajta. Ennek egyik célja az volt, hogy egyfajta természetes, zöld zónát hozzanak létre az egyetem és az egyre terjeszkedő, iparosodó nagyváros között. Az állatkert megnyitására csak a század végén, 1899-ben került sor, mivel a városnak sokáig nem álltak rendelkezésére a megfelelő források a megépítéséhez. Ekkor még „csak” 843 állatot mutattak be a közönségnek.

A Bronxi Állatkertben nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az állatokat olyan helyen tartsák, amely minél jobban idézi természetes élőhelyüket. Ilyen például a 2,6 hektáron elterülő „kongói Gorilla-erdő”, amely más kisebb majomfajokon túl húsz gorillának ad otthont. Vannak természetesen beltéri kifutók is, ahol többek között leopárdok, gibbonok, tapírok tekinthetőek meg.

Az állatkert jelenlegi legnagyobb szenzációja a Leo névre hallgató hóleopárd, amelyet Pakisztánból szállítottak ide. Az intézményben számos alkalommal volt már példa rá, hogy árván maradt, sokszor veszélyeztetett fajokhoz tartozó kölyköket fogadtak be.

(a kép forrása: Stavenn)

 

?!