Broadway, New York látnivalók

Broadway

Broadway

A Broadway a világ egyik legismertebb utcája, New York City legrégebbi észak-déli főútvonala, amely már a holland telepesek idején is létezett. Bár valójában 24 kilométer hosszan húzódik, legismertebb mégis a Manhattenben, a Wall Street kereszteződése közelében található része. A világ elsősorban úgy ismeri, mint az amerikai színházi élet középpontját, kulturális csomópontot, amely évente turisták százezreit vonzza.

A Broadway legtöbb nevezetessége a Great White Way nevű szakaszon található, amely magában foglalja a 42. és 53. utcák közötti színháznegyedet és körülöleli a Times Square-t. Neve onnan származik, hogy az első utcák között volt az Egyesült Államokban, melyek elektromos utcavilágítást kaptak. Az 1890-es évekre az elektromos reklámtáblák olyan fényesen megvilágították, hogy az emberek Nagy Fehér Utcának kezdték hívni.

A Broadway korábban kétirányú utca volt, jelenleg azonban nagy részén egy irányba halad a közlekedés. Ugyanakkor 2009 óta a Times Square és környéke szinte teljesen lezárásra került az autóforgalom előtt. A Broadway mentén számtalan híres épület található, többek között a Grand Central Hotel, a Morgan Stanley Building, a Trinity Church, ahonnan a Wall Street is kiindul, a Winter Garden Theatre vagy a White Star Line Building.

A színháznegyed New York ikonikus helyszíne, amelyet a város hivatalosan is elismer, mint olyan jelentőségű területet, amely segít a várost világszerte híresé tenni.

 

?!