Korall kastély, Miami látnivalók

Korall kastély

Korall kastély

A Miami városában található Korall kastélyt a lett származású Edward Leedskalnin építette 1923-tól 1951-ig. A nem mindennapi épületet, melyet korallból és gigantikus kövekből, úgynevezett megalitikumokból (amelyekből a Stonehenge is készült) hozott létre Leedskalnin, a barátnőjének szánta. Elhatározta, hogy kastélyt épít barátnője számára korallból, s szobrokkal ékesíti azt.

A 28 éven át tartó munkafolyamat titkát sírba vitte az alkotó, s mind a mai napig csak találgatják az építészek, hogy hogyan készülhetett el ez a különleges remekmű, mivel a szobrász-építész senkinek sem engedett bepillantást a munkafolyamatba, egyedül és titokban végezte a munkát. Az élet úgy hozta, hogy Leedskalnin barátnője és későbbi menyasszonya egy nappal az esküvőjük előtt meggondolta magát, ezért sosem lettek egymáséi. A Korall kastély ennek a beteljesületlen szerelemnek az emlékére is készült. Leedskalnin egymaga, saját kezével, segítség nélkül 1100 tonna korallkövet mozgatott meg és faragott ki.

A Korall kastély az év minden egyes napján nyitva áll a nagyérdemű előtt, ahol túracsoportokba szerveződve vezetnek körbe bennünket, mely során sok érdekességet megtudhatunk Florida történelmi múltjáról, mindazonáltal a világon egyedülálló képzőművészeti alkotásokat, szobrokat és kastélyt tekinthetünk meg jutányos áron. A Korall kastély az egyik legideálisabb kirándulóhely minden korosztály számára.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!